TRATAMENTUL HERNIILOR INGHINALE PRIN TEHNICA ALLOPLASTICA “Tension-free Mesh-Plug”

Exista, clasic, peste 300 de procedee chirurgicale folosibile cand vine vorba de hernie inghinala simpla sau recidivata, dar toate acestea pot produce tensiuni la nivelul planurilor anatomice saturate, ceea ce favorizeaza dureri locale, recidive si alte complicatii..Ca atare, treptat, se renunta la aceste procedeee chirurgicale, ele fiind inlocuite cu tehnici alloplastice.

In 1968, Lichtenstein si Share utilizeaza un dop din polipropilena pentru tratamentul herniilor femurale si inghinale recidivate. In 1986, pentru prima oara, Lichtensten foloseste termenul de “tension-free”, atunci cand , pentru tratamentul herniilor inghinale primare utilizeaza un petec de plasa din polipropilena. Mai tarziu, Gilbert, pentru tratamentul herniilor inghinale de volum mic sau mijlociu, primare sau recidivate, foloseste tehnica “mesh-plug”, utilizand un dop de polipropilena pentru obstruarea orificiului herniar si o plasa pe care o aplica la nivelul peretelui posterior al canalului inghinal.

In America, tehnica “Tension-free,Mesh-plug” este practicata de catre foarte multi chirurgi ca operatie standard in cura chirurgicala a herniei inghinale. Aceasta tehnica se utilizeaza tot mai frecvent si in spitalele europene, dand satisfactii atat chirurgilor cat si pacientilor.

La noi, in 1986, tehnica respectiva a inceput sa fie folosita in Clinica de chirurgie “N.Gh.Lupu”, ulterior raspandindu-se si in alte spitale din tara.

Tehnica “Tension-free,Mesh-Plug” este mult mai simpla decat procedeele chirurgicale clasice folosite pentru cura herniei inghinale, complicatiile postoperatorii sunt rarisime, durerea dupa operatie si recidivele locale se intalnesc foarte rar. Bolnavul poate fi externat a doua zi postoperator, iar dupa 14-18 zile recuperarea fizica este completa.
In concluzie, aceasta tehnica alloplastica se impune tot mai mult in tratamentul herniilor inghinale si femurale, unul dintre adeptii ei, dupa ani de experienta, fiind si eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *