Despre varice

Bolnavul observa boala varicoasa, mai intai la nivelul gleznei si gambei (dilatatii venoase incipiente care se accentueaza in timp si dau senzatia de greutate si durere, mai ales in pozitia ortostatica). Despre varice vom vorbi in continuare.

Exista mai multe metode de a trata boala varicoasa,dar singurul tratament cu adevarat eficient si de durata al acestei boli, este cel chirurgical, aplicat cat mai precoce.Tratamentul chirurgical trebuie indicat obligatoriu si atunci cand apar leziuni cutanate (hiperpigmentare, eczema, celulita sclero-atrofica, ulcer de gamba)

Acest tratament desfiinteaza venele dilatate patologic, care, in ortostatism, inmagazineaza un volum insemnat de sange refluat din circulatia venoasa profunda.Un mare volum de sange stocat in membrele pelvine ar impieta circulatia sanguina din alte organe ale corpului provocand tulburari importante la nivelul inimii, ficatului, pancreasului etc.

Pentru prevenirea acestor tulburari, pentru eliminarea durerii, a senzatiei de greutate in membrele inferioare, dar nu in ultimul rand pentru aspectul estetic, se impune excizia varicelor.

In 1962, dr.Horatiu Angelescu a promovat procedeul “Chirurgia varicelor fara smulgere”, iar in 1969 a devenit membru al Societatii Franceze de Flebologie. Tot in 1969, la Congresul Mondial de Flebologie de la Essen-Germania, prezinta filmul “Chirurgia varicelor fara stripping”. In cadrul acestui congres, cu metoda sa, dr.Angelescu opereaza demonstrativ la Clinica de Chirurgie Cardio-Vasculara din Essen.Ulterior, dr.Angelescu a prezentat metoda sa operatorie si la Congresele de Flebologie din Danemarca, Argentina, Japonia etc.

Despre varice, picior cu varice
Procedeul chirurgical propus de dr.Horatiu Angelescu – crosectomia safenei mari, dupa caz si a safenei mici, safenectimii segmentare, ligatura si rezectia de vene comunicante si perforante, pe zone presemnate – este o chirurgie estetica. Inciziile cutanate sunt mici si sunt plasate in pliurile pielii. Dupa cicatrizare, acestea dispar in totalitate.

 

CONCLUZII:

1.Prezentarea bolnavului la consultatie trebuie sa se efectueze in faza incipienta a bolii pentru a preintampina complicatiile. Astfel, un rol important in indrumare, il au medicii de familie, dar si medicii specialisti de medicina interna, cardiologie, dermatologie etc.
2.Un tratament incorect, nechirurgical, poate duce la instalarea complicatiilor.
3.Desfiintarea segmentului venos, patologic dilatat si a refluxului venos, prin tratament chirurgical, duce la vindecarea pacientului cu varice .
Consider ca procedeul aplicat de dr.Horatiu Angelescu “Chirurgia varicelor fara stripping” substituie cu mare succes interventia clasica cu “stripping” din urmatoarele motive:
1.Nu este o chirurgie ”oarba”
2.Este un procedeu nesangerand (nesmulgandu-se venele)
3.Are un caracter estetic fiind o chirurgie noninvaziva
4.Nu se distrug legaturile venei safene cu celelalte structuri, nervi, limfatice, arteriole etc
5.Nu se poate ajunge la leziuni ale sistemului venos profund, nesmulgandu-se venele perforante
6.Segmentele sanatoase de vena safena ramase, pot fi folosite la nevoie in alte interventii chirurgicale
7.Operatia se poate efectua ambulator, in sistem clinic de o zi sau prin internare intre 1 si 3 zile ,in functie de caz, iar recuperarea nu este de durata, pacientul avand indicatia sa efectueze plimbari chiar din ziua imediat urmatoare interventiei.
8.Influenteaza favorabil psihicul pacientului, metoda fiind netraumatizanta si adaptabila fiecarui bolnav in parte.
9.Costurile sunt in functie de complexitatea interventiei si regimul in care se efectueaza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *